Fasolka dlaczego warto ?
Fasola powinna znaleźć się na naszych stołach, ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze. Poszczególne gatunki, a uprawia się ich na całym świecie około 400, różnią się pomiędzy sobie zarówno wielkością jak i barwą. Wyróżnia się fasolę białą (np. popularny w naszym kraju jaś, cannellino, boston), poprzez beżową z ciemnymi oczkami (np. fasola z czarnym oczkiem), zieloną, różową aż do bardzo popularnej w Ameryce Południowej, fasoli czarnej. Z kolei azjatyckie nasiona aduki i mung zalicza się do fasoli suszonych. Każdy z gatunków fasoli odznacza się bardzo dużą zawartością białka roślinnego, ale ich skład mineralni i wartość energetyczna są różne w zależności od gatunku. Świeże ziarna fasoli są źródłem witamin A i C oraz charakteryzują się mniejszą wartością kaloryczną niż ziarna suszone. W przeciwieństwie do grochu, fasola nie zawiera sodu. Do głównych składników mineralnych zalicza się przede wszystkim potas, wapń oraz fosfor. Fasola hicort zawiera dużą ilość żelaza, z kolei w fasoli z czarnym oczkiem jest bardzo dużo kwasu foliowego.
Więcej podobnych publikacji
Suplementacja wapnia – dla kogo jest szczególnie ważna?
Dlaczego suplementacja wapnia jest ważna? Wapń jest jednym z kluczowych minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia kości, zębów oraz funkcjonowania układu...
Jakie suplementy wspierają zdrowie układu oddechowego?
Jakie suplementy wspierają zdrowie układu oddechowego? Rola suplementów w wspieraniu zdrowia układu oddechowego Suplementy diety mogą odgrywać istotną rolę w...
Najlepsze suplementy dla osób trenujących crossfit.
Najlepsze suplementy dla osób trenujących crossfit Wprowadzenie Crossfit to intensywny i wymagający trening, który wymaga od organizmu dużych nakładów energii...
Jakie składniki w suplementach wspierają utrzymanie wagi?
Jakie składniki w suplementach wspierają utrzymanie wagi? Zielona herbata Zielona herbata jest bogata w związki polifenolowe, takie jak katechiny, które...
Czy suplementy na bazie spiruliny są skuteczne?
Czy spirulina jest skutecznym suplementem diety? Spirulina to niebieskozielona alga, która od lat cieszy się popularnością jako suplement diety. Bogata...
Rola kwasu foliowego w diecie – czy warto suplementować?
Rola kwasu foliowego w diecie Wprowadzenie Kwas foliowy, znany również jako witamina B9, odgrywa kluczową rolę w organizmie człowieka. Jest...

