Fasolka dlaczego warto ?

Fasola powinna znaleźć się na naszych stołach, ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze. Poszczególne gatunki, a uprawia się ich na całym świecie około 400, różnią się pomiędzy sobie zarówno wielkością jak i barwą. Wyróżnia się fasolę białą (np. popularny w naszym kraju jaś, cannellino, boston), poprzez beżową z ciemnymi oczkami (np. fasola z czarnym oczkiem), zieloną, różową aż do bardzo popularnej w Ameryce Południowej, fasoli czarnej. Z kolei azjatyckie nasiona aduki i mung zalicza się do fasoli suszonych. Każdy z gatunków fasoli odznacza się bardzo dużą zawartością białka roślinnego, ale ich skład mineralni i wartość energetyczna są różne w zależności od gatunku. Świeże ziarna fasoli są źródłem witamin A i C oraz charakteryzują się mniejszą wartością kaloryczną niż ziarna suszone. W przeciwieństwie do grochu, fasola nie zawiera sodu. Do głównych składników mineralnych zalicza się przede wszystkim potas, wapń oraz fosfor. Fasola hicort zawiera dużą ilość żelaza, z kolei w fasoli z czarnym oczkiem jest bardzo dużo kwasu foliowego.

Previous post Nie tak bardzo poważnie
Next post Wystarczy chcieć