Czego nie lubi wątroba

Produktami wyjątkowo nie lubianymi przez naszą wątrobę są tłuszcze, szczególnie te pochodzenia zwierzęcego, czyli tłuste mięsa i wędliny, smalec, masło, tłusta śmietana. Strawienie tłuszczy zwierzęcych wymaga dużej ilości żółci, którą produkuje wątroba. Im więcej tłuszczy w diecie, tym więcej wątroba musi wyprodukować żółci do ich strawienia. Pracuje więc ciężej. Do tłuszczy zwierzęcych należy także tłuszcz zawarty w rybach. O dziwo, ten tłuszcz wątroba toleruje o wiele lepiej, podobnie zresztą, jak tłuszcze roślinne. Dlatego przynajmniej dwa razy w tygodniu zastępujemy dania mięsne rybami, a codziennie do surówek dodajemy tłuszcz pochodzenia roślinnego: olej lub oliwę.
Wątroba ciężko znosi także niskoprocentowy i wysokoprocentowy alkohol. Jego zneutralizowanie kosztuje ją wiele wysiłku. Bez względu na to, czy wolimy alkohol nisko- czy wysokoprocentowy powinniśmy go pić tylko w sytuacjach wyjątkowych.
Wątrobę podrażania jedzenie świeżego czosnku i grillowane mięso. Szkodzi jej także nadwaga, otyłość, ale także bardzo szybka utrata wagi.

Previous post Trenowanie przy diecie
Next post Zalety korzystania z sauny