Fasolka dlaczego warto ?
Fasola powinna znaleźć się na naszych stołach, ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze. Poszczególne gatunki, a uprawia się ich na całym świecie około 400, różnią się pomiędzy sobie zarówno wielkością jak i barwą. Wyróżnia się fasolę białą (np. popularny w naszym kraju jaś, cannellino, boston), poprzez beżową z ciemnymi oczkami (np. fasola z czarnym oczkiem), zieloną, różową aż do bardzo popularnej w Ameryce Południowej, fasoli czarnej. Z kolei azjatyckie nasiona aduki i mung zalicza się do fasoli suszonych. Każdy z gatunków fasoli odznacza się bardzo dużą zawartością białka roślinnego, ale ich skład mineralni i wartość energetyczna są różne w zależności od gatunku. Świeże ziarna fasoli są źródłem witamin A i C oraz charakteryzują się mniejszą wartością kaloryczną niż ziarna suszone. W przeciwieństwie do grochu, fasola nie zawiera sodu. Do głównych składników mineralnych zalicza się przede wszystkim potas, wapń oraz fosfor. Fasola hicort zawiera dużą ilość żelaza, z kolei w fasoli z czarnym oczkiem jest bardzo dużo kwasu foliowego.
Więcej podobnych publikacji
Masz czas na trening tylko w nocy? Sposoby na nocne treningi
Trening w nocy ma wiele zalet, ale wiąże się również z pewnym ryzykiem. Największym ryzykiem jest to, że trening fizyczny...
Suplementy diety, które pomogą Ci w trakcie kontuzji mięśni
Głównym celem tego artykułu jest dostarczenie Ci różnych suplementów, które pomogą Ci w kontuzjach mięśni. Pierwszym suplementem omawianym w artykule...
Dlaczego warto przyjmować witaminy z grupy ADEK?
Musimy poważnie traktować nasze odżywianie. Dlatego warto przyjmować witaminy ADEK. Witaminy ADEK są niezbędne dla naszego zdrowia i odporności. Są...
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty zabiegów, które świadczy klinika medycyny estetycznej Derma Solutions w Poznaniu. Doskonale wykwalifikowany zespół ekspertów w...
Jak często można pić kawę?
Wiele osób otwarcie przyznaje, że rozpoczyna dzień o filiżanki gorącej kawy. Co więcej, niektórzy z nas potrafią wypić dziennie nawet...
Awokado dlaczego warto ?
Jest to doskonałe źródło witaminy E. Dostarcza również potasu, który korzystnie oddziałuje na pracę układu sercowo – naczyniowego. Można dodawać...