Jak nie komponować posiłków?

Ilu dietetyków tyle opinii na temat zdrowego żywienia. Z roku na rok pojawiają się nowości dietetyczne, popularne dotychczas metody są już przestarzałe, do tego dochodzą zasady łączenia posiłków, które też zmieniają się jak w kalejdoskopie. Raz słyszymy, że można jeść wszystko na raz i popijać jedzenie podczas posiłku, innym razem, że jest to bardzo złe dla naszego organizmu.
Podstawową zasadą jest dzielenie talerza na części, największa powinny zajmować warzywa, mniejsza białka i najmniejsza węglowodany. Niektórzy twierdza, ze nie można łączyć białek i węglowodanów, ale nikt nie udowodnił, że faktycznie jest to niezdrowe połączenie. Trzeba raczej zachowywać odpowiednie proporcje.
Bardzo sporną kwestią jest picie w trakcie posiłków. Czy faktyczne jest to konieczne? W przypadku ostrego jedzenia na pewno uważamy to za pomocne, ale w czasie normalnego posiłku lepiej jest wstrzymać się z piciem do skończenia. Specjaliści zalecają raczej wypijanie wody przed posiłkiem, zwłaszcza wody z cytryna, która dodatkowo przyspiesza nasz metabolizm.

Previous post Nowoczesny taniec zumba
Next post Tworzenie nowych metod