Jakie płatki na śniadanie

Wiele osób wciąż bardzo chętnie zjada płatki na śniadanie. Łatwo je przygotować, są pełnowartościowe i smaczne. Na sklepowych półkach jest mnóstwo różnego typu płatków. Jeśli zależy nam na zdrowej diecie trzeba wybierać płatki jak najmniej przetworzone.
Producenci stosują różne chwyty marketingowe sugerujące, że po zjedzeniu ich płatków będziemy szczupli, a nasze włosy i cera będą idealne. Nie należy się nabierać na taką reklamę, tylko dokładnie czytać skład, który jest na opakowaniu. Im lista składników jest dłuższa, tym mniej jest to produkt naturalny. Należy więc go unikać. Naturalne płatki są wytwarzane z ziaren zbóż i nic tak naprawdę poza tymi ziarnami nie powinno się w nich znajdować. Wszelkie udoskonalacze, które mają zachęcić nas, a głównie dzieci do spożycia płatków, nie wnoszą do zdrowej diety niczego dobrego. Walorem naturalnych płatków jest błonnik, chroniący jelita.
Jeśli chcemy wzbogacić naturalne płatki śniadaniowe wystarczy dorzucić do nich niewielką garść suszonych owoców. W ten sposób nadamy im przyjemniejszy smak.

Previous post Skuteczne ćwiczenia na plecy
Next post Co z drugim śniadaniem?