Nie zapominajmy o kaszy

Kiedyś nasze mamy i babcie gotowały ją na okrągło. Dzisiaj jest niestety nieco zapomniana, ale powoli wraca do łask, dzięki mądrym kucharzom, który korzystają z niej coraz częściej. Mowa oczywiście o kaszy, która jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów.
Kasza ma także wspaniałe właściwości oczyszczające, w szczególności ta jaglana. Poza tym, jest dość wysokokaloryczna i energetyzująca. Wspaniale sprawdza się więc jako pełnowartościowy posiłek, który dodaje paliwa na cały dzień pracy.
Obecnie w sklepach można zakupić wiele odmian i rodzajów kasz, na przykład wspomnianą już jaglaną, ale również gryczaną paloną i niepaloną, jęczmienną, orkiszową, pęczak, bulgur, czy kuskus. Istnieje wiele możliwości jej podania. Można kaszę jeść bowiem na słodko, na mleku, z owocami i miodem, szczyptą cynamonu, czy goździkami. Można także podawać ją z warzywami mięsem lub rybami w postaci ugotowanej lub zapieczonej jako zapiekanka. Drobne odmiany kaszy doskonale nadają się także do sałatek z warzywami i oliwą.

Previous post O czym pamiętać komponując codzienne menu?
Next post Jak pokonać nadwagę?