Soczewica – wielki powrót skarbu sprzed wieków
Soczewica znana była jeszcze w czasach przed narodzeniem Chrystusa – starożytne zapiski, a w tym Stary Testament, wielokrotnie wspominają o pokarmie, który wówczas uchodził za podstawowy składnik wyżywienia ubogich, a dziś staje się coraz popularniejszy w wielu środowiskach z uwagi między innymi na rosnące zainteresowanie dietą wegańską i wegetariańską.
Soczewica stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, o które szczególnie trudno w jadłospisie z różnych przyczyn pozbawionym mięsa. Zdrowe i pożywne ziarna zawierają również duże ilości błonnika usprawniającego perystaltykę przewodu pokarmowego i obniżającego poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Soczewica bogata jest także w żelazo, wspomagając walkę z niedokrwistością, oraz witaminy z grupy B, ułatwiając koncentrację i znosząc nerwowość.
Jak natomiast wykorzystać soczewicę? Możliwości jest wiele z racji uniwersalności tego składnika pokarmowego. Smaczne ziarna można dodać do zup, gulaszy, bigosów, ale również dań makaronowych, sałatek i szczególnie popularnego farszu na pierogi.
Więcej podobnych publikacji
Masz czas na trening tylko w nocy? Sposoby na nocne treningi
Trening w nocy ma wiele zalet, ale wiąże się również z pewnym ryzykiem. Największym ryzykiem jest to, że trening fizyczny...
Suplementy diety, które pomogą Ci w trakcie kontuzji mięśni
Głównym celem tego artykułu jest dostarczenie Ci różnych suplementów, które pomogą Ci w kontuzjach mięśni. Pierwszym suplementem omawianym w artykule...
Dlaczego warto przyjmować witaminy z grupy ADEK?
Musimy poważnie traktować nasze odżywianie. Dlatego warto przyjmować witaminy ADEK. Witaminy ADEK są niezbędne dla naszego zdrowia i odporności. Są...
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty zabiegów, które świadczy klinika medycyny estetycznej Derma Solutions w Poznaniu. Doskonale wykwalifikowany zespół ekspertów w...
Jak często można pić kawę?
Wiele osób otwarcie przyznaje, że rozpoczyna dzień o filiżanki gorącej kawy. Co więcej, niektórzy z nas potrafią wypić dziennie nawet...
Awokado dlaczego warto ?
Jest to doskonałe źródło witaminy E. Dostarcza również potasu, który korzystnie oddziałuje na pracę układu sercowo – naczyniowego. Można dodawać...