Soczewica – wielki powrót skarbu sprzed wieków

Soczewica znana była jeszcze w czasach przed narodzeniem Chrystusa – starożytne zapiski, a w tym Stary Testament, wielokrotnie wspominają o pokarmie, który wówczas uchodził za podstawowy składnik wyżywienia ubogich, a dziś staje się coraz popularniejszy w wielu środowiskach z uwagi między innymi na rosnące zainteresowanie dietą wegańską i wegetariańską.
Soczewica stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, o które szczególnie trudno w jadłospisie z różnych przyczyn pozbawionym mięsa. Zdrowe i pożywne ziarna zawierają również duże ilości błonnika usprawniającego perystaltykę przewodu pokarmowego i obniżającego poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Soczewica bogata jest także w żelazo, wspomagając walkę z niedokrwistością, oraz witaminy z grupy B, ułatwiając koncentrację i znosząc nerwowość.
Jak natomiast wykorzystać soczewicę? Możliwości jest wiele z racji uniwersalności tego składnika pokarmowego. Smaczne ziarna można dodać do zup, gulaszy, bigosów, ale również dań makaronowych, sałatek i szczególnie popularnego farszu na pierogi.

Previous post Używanie kosmetyków naturalnych
Next post Z pomocą specjalisty