Soczewica – wielki powrót skarbu sprzed wieków
- 179 Views
- Redaktor ifd.pl
- 17 maja 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Soczewica znana była jeszcze w czasach przed narodzeniem Chrystusa – starożytne zapiski, a w tym Stary Testament, wielokrotnie wspominają o pokarmie, który wówczas uchodził za podstawowy składnik wyżywienia ubogich, a dziś staje się coraz popularniejszy w wielu środowiskach z uwagi między innymi na rosnące zainteresowanie dietą wegańską i wegetariańską.
Soczewica stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, o które szczególnie trudno w jadłospisie z różnych przyczyn pozbawionym mięsa. Zdrowe i pożywne ziarna zawierają również duże ilości błonnika usprawniającego perystaltykę przewodu pokarmowego i obniżającego poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Soczewica bogata jest także w żelazo, wspomagając walkę z niedokrwistością, oraz witaminy z grupy B, ułatwiając koncentrację i znosząc nerwowość.
Jak natomiast wykorzystać soczewicę? Możliwości jest wiele z racji uniwersalności tego składnika pokarmowego. Smaczne ziarna można dodać do zup, gulaszy, bigosów, ale również dań makaronowych, sałatek i szczególnie popularnego farszu na pierogi.

- 24 lutego 2021
Co z drugim śniadaniem?
- 4 stycznia 2021
Jakie płatki na śniadanie
- 9 października 2020
Skuteczne ćwiczenia na plecy
- 7 sierpnia 2020
Co z drugim śniadaniem?
Jakie płatki na śniadanie
Skuteczne ćwiczenia na plecy
Pompki na poręczach zalety
Roślina Muria puama
Ryba w diecie dlaczego jest ważna ?
HMB co to jest ?
Dieta dla sportowców