Zadbajmy o układ kostny

Już po ukończeniu 30. roku życia nasze kości stają się coraz mniej gęste. Ten naturalny proces ich osłabienia można jednak powstrzymać, stosując odpowiednią dietę.
Dieta chroniąca kości powinna składać się przede wszystkim z produktów, które są bogate w wapń. W tej grupie produktów znajdują się między innymi produkty mleczne oraz samo mleko, konserwy rybne wyprodukowane z sardynek i szprotek (należy jeść je w całości, gdyż to właśnie w szkielecie tych rybek znajduje się największa ilość wapnia), suszone śliwki (najwięcej wapnia zawierają te kalifornijskie) i figi, fasola.
Dietę warto wzbogacić o witaminę D pod postacią tranu, mleka i tłustych ryb morskich. Witaminę D organizm wytworzy także sam, jeśli zadbamy o pobyt na świeżym powietrzu. Sama dieta bogata w produkty zawierające wapń nie wystarczy, jeżeli będziemy pili duże ilości kawy. Kawa ma to do siebie, że wypłukuje z organizmu wapń. Mimo więc diety bogatej w ten pierwiastek organizm może mieć niedobory wapnia, podobny wpływ mają także napoje typu cola.

Previous post Jak zachować szczupłą sylwetkę
Next post Nieco sobie odpuścić