Żurawina czy warto ?

Dlaczego warto jeść żurawinę?
Właśnie nadchodzi sezon na żurawinę. Te niewielkich rozmiarów czerwone owoce to prawdziwa skarbnica witamin. Podpowiadamy jakie ma właściwości i dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej.
Pomaga zwalczać infekcje
Żurawinę powinny docenić osoby, które borykają się z infekcjami. Jej spożywanie łagodzi objawy grypy i skraca czas jej trwania. Pomaga również uporać się z przeziębieniem. Dodatkowo niszczy bakterie, które wywołują chorobę wrzodową żołądka.
Zadba o zęby
Sok z żurawiny pokrywa zęby cieniutką warstwą, która sprawia, że bakterie o wiele trudniej przylegają do dziąseł i zębów. Dzięki temu żurawina chroni nasze zęby nie tylko przed próchnica, ale i paradontozą.
Dba o serce
Żurawina to również doskonały sposób na to, aby nasze serce jak najdłużej było w doskonałej kondycji. Zawiera antyoksydanty, które skutecznie regulują nie tylko poziom cholesterolu, ale również ciśnienie krwi. Skutecznie chroni przed rozwojem miażdżycy. Zapobiega również różnego rodzaju chorobom serca. Jest nieoceniona, jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko zawału mięśnia sercowego.

Previous post Które witaminy łatwo przedawkować?
Next post Dobre nawyki