Śledzie dlaczego warto ?

Dlaczego warto jeść śledzie
Jednymi z bardziej wartościowych ryb morskich są śledzie. Dostarczają one dobrze przyswajalnego przez organizm białka. Do tego jest to białko wyjątkowo wartościowe.
Wśród zalet śledzi wymienia się także dużą zawartość tłuszczu. W odróżnieniu jednak od tłuszczy zwierzęcych w tłuszczu śledzi znajduje się spora ilość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mimo dużej zawartości tłuszczy są one mało kaloryczne.
Śledzie warto jeść także ze względu na dużą zawartość witamin. Są one głównie źródłem witaminy A, D, E, witaminy B6 i B1 Oprócz witamin dostarczają one składników mineralnych. Zawierają żelazo, miedź, fosfor, jod i cynk. Są doskonałym źródłem potasu, odgrywają więc bardzo ważną rolę w profilaktyce nadciśnienia. Po śledzie mogą bez obaw sięgać osoby na diecie odchudzającej.
Są źródłem kwasu omega-3, dzięki, któremu organizm łatwiej i szybciej spala tłuszcz, a przemiana materii jest efektywniejsza. Śledzie są także źródłem serotoniny, polecane są więc osobom ze skłonnościami do stanów depresyjnych.

Previous post Cellulit i jego związek z naszym stylem życia
Next post Jak przyspieszyć przemianę materii?