Omijamy słodkie pułapki

Obecnie zdrowe odżywianie stało się naprawdę modne. Jedną z jego naczelnych zasad jest ograniczenie spożycia cukru. Tymczasem o większości spożywanego słodkiego dodatku nawet nie zdajemy sobie sprawy – dodawany jest on do większości produktów spożywczych. Podpowiadamy jak go unikać, a tym samym odżywiać się zdrowo i racjonalnie.
Syrop glukozowo – fruktozowy
Zdaje się, że nie potrafimy już bez niego żyć. Znajduje się on niemalże we wszystkich produktach spożywczych. Dodawany jest nie tylko do słodkich napojów czy ciastek, ale nawet do majonezu, który jest w Polsce bardzo popularny. Obecny jest również w:
pieczywie o przedłużonym terminie przydatności do spożycia;
jogurtach;
serkach homogenizowanych o smaku owocowym;
wędlinach.
Jest tańszy niż tradycyjny cukier, ale charakteryzuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym.
Jak ograniczyć chęć zjedzenia czegoś słodkiego?
Przede wszystkim trzeba odżywiać się regularnie! Wtedy poziom glukozy we krwi znajduje się na stałym poziomie, a my nie odczuwamy tak silnie głodu i nie mamy chęci na kolejnego cukierka.

Previous post Kreowanie nowych gwiazd
Next post Zdrowa dieta a ciało czlowieka