Omijamy słodkie pułapki
Obecnie zdrowe odżywianie stało się naprawdę modne. Jedną z jego naczelnych zasad jest ograniczenie spożycia cukru. Tymczasem o większości spożywanego słodkiego dodatku nawet nie zdajemy sobie sprawy – dodawany jest on do większości produktów spożywczych. Podpowiadamy jak go unikać, a tym samym odżywiać się zdrowo i racjonalnie.
Syrop glukozowo – fruktozowy
Zdaje się, że nie potrafimy już bez niego żyć. Znajduje się on niemalże we wszystkich produktach spożywczych. Dodawany jest nie tylko do słodkich napojów czy ciastek, ale nawet do majonezu, który jest w Polsce bardzo popularny. Obecny jest również w:
pieczywie o przedłużonym terminie przydatności do spożycia;
jogurtach;
serkach homogenizowanych o smaku owocowym;
wędlinach.
Jest tańszy niż tradycyjny cukier, ale charakteryzuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym.
Jak ograniczyć chęć zjedzenia czegoś słodkiego?
Przede wszystkim trzeba odżywiać się regularnie! Wtedy poziom glukozy we krwi znajduje się na stałym poziomie, a my nie odczuwamy tak silnie głodu i nie mamy chęci na kolejnego cukierka.
Więcej podobnych publikacji
Masz czas na trening tylko w nocy? Sposoby na nocne treningi
Trening w nocy ma wiele zalet, ale wiąże się również z pewnym ryzykiem. Największym ryzykiem jest to, że trening fizyczny...
Suplementy diety, które pomogą Ci w trakcie kontuzji mięśni
Głównym celem tego artykułu jest dostarczenie Ci różnych suplementów, które pomogą Ci w kontuzjach mięśni. Pierwszym suplementem omawianym w artykule...
Dlaczego warto przyjmować witaminy z grupy ADEK?
Musimy poważnie traktować nasze odżywianie. Dlatego warto przyjmować witaminy ADEK. Witaminy ADEK są niezbędne dla naszego zdrowia i odporności. Są...
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty zabiegów, które świadczy klinika medycyny estetycznej Derma Solutions w Poznaniu. Doskonale wykwalifikowany zespół ekspertów w...
Jak często można pić kawę?
Wiele osób otwarcie przyznaje, że rozpoczyna dzień o filiżanki gorącej kawy. Co więcej, niektórzy z nas potrafią wypić dziennie nawet...
Awokado dlaczego warto ?
Jest to doskonałe źródło witaminy E. Dostarcza również potasu, który korzystnie oddziałuje na pracę układu sercowo – naczyniowego. Można dodawać...