Ziemniaki – czym je zastąpić?

Ziemniaki w kuchni polskiej zajmują wyjątkowe miejsce. Stanowią tradycyjny dodatek do mięs, ale i dań warzywnych. Obfitujące w skrobię ziemniaki w perspektywie czasu mogą jednak stać się nieco nudne, nie należą także do szczególnie dietetycznych składników pokarmowych. Dlatego też, wielu ludzi poszukuje zdrowej i smacznej alternatywy dla ziemniaków. Zatem, czym zastąpić ten popularny produkt?
Oczywiście, w roli węglowodanowego elementu posiłku wspaniale sprawdzi się makaron. Można łączyć go z sosami warzywnymi oraz gulaszami czy innego rodzaju mięsnymi potrawkami. Połączenie makaronu i kotleta niekoniecznie musi jednak odpowiadać powszechnym gustom. Dlatego też, w codziennej diecie warto zawrzeć kasze. Kasze stanowią bowiem wspaniałe źródło białka i błonnika. Choć nie są specjalnie kaloryczne, na długo wypełniają żołądek, sycą i zapobiegają podjadaniu. Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kasze wywierają również protekcyjny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, hamując rozwój miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.

Previous post Czytanie etykiet produktów jak ?
Next post Witamina A dlaczego przyjmować ?