Witamina A dlaczego przyjmować ?
- 157 Views
- Redaktor ifd.pl
- 24 lipca 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
O witaminie A
Witamina A pełni bardzo ważną rolę w organizmie, przede wszystkim w procesach widzenia. Dodatkową rolą witaminy A jest zwiększanie odporności organizmu. Musi być dostarczana organizmowi ze składnikami pożywienia. Występuje w produktach zwierzęcych i w produktach pochodzenia roślinnego. W tych ostatnich ma postać prowitaminy, która dopiero w organizmie przekształcana jest w witaminę A.
Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Przekształcanie prowitaminy w witaminę, lepsze wchłanianie wymagają obecności tłuszczy w składnikach pokarmowych. Witaminę A zawiera masło, śmietana, tłuste sery, żółtka jaj, tłuste mleko, mięso wieprzowe i wołowe, a szczególnie podroby. Prowitaminę znajdziemy w marchwi, boćwinie, natce pietruszki, dyni, melonie, pomidorach, morelach, szpinaku i jarmużu.
Witamina A jest wrażliwa na działanie promieni słonecznych, dlatego produkty ją zawierające powinno przechowywać się w lodówce. Organizm potrafi ją magazynować, warto więc jeść dużo w sezonie letnim dużo warzyw i owoców, które są w nią bogate.

- 24 lutego 2021
Co z drugim śniadaniem?
- 4 stycznia 2021
Jakie płatki na śniadanie
- 9 października 2020
Skuteczne ćwiczenia na plecy
- 7 sierpnia 2020
Co z drugim śniadaniem?
Jakie płatki na śniadanie
Skuteczne ćwiczenia na plecy
Pompki na poręczach zalety
Roślina Muria puama
Ryba w diecie dlaczego jest ważna ?
HMB co to jest ?
Dieta dla sportowców