Witamina A dlaczego przyjmować ?

O witaminie A
Witamina A pełni bardzo ważną rolę w organizmie, przede wszystkim w procesach widzenia. Dodatkową rolą witaminy A jest zwiększanie odporności organizmu. Musi być dostarczana organizmowi ze składnikami pożywienia. Występuje w produktach zwierzęcych i w produktach pochodzenia roślinnego. W tych ostatnich ma postać prowitaminy, która dopiero w organizmie przekształcana jest w witaminę A.
Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Przekształcanie prowitaminy w witaminę, lepsze wchłanianie wymagają obecności tłuszczy w składnikach pokarmowych. Witaminę A zawiera masło, śmietana, tłuste sery, żółtka jaj, tłuste mleko, mięso wieprzowe i wołowe, a szczególnie podroby. Prowitaminę znajdziemy w marchwi, boćwinie, natce pietruszki, dyni, melonie, pomidorach, morelach, szpinaku i jarmużu.
Witamina A jest wrażliwa na działanie promieni słonecznych, dlatego produkty ją zawierające powinno przechowywać się w lodówce. Organizm potrafi ją magazynować, warto więc jeść dużo w sezonie letnim dużo warzyw i owoców, które są w nią bogate.

Previous post Ziemniaki – czym je zastąpić?
Next post Jak sobie radzić z dzieckiem, które ciągle podjada