Czego nie należy łączyć

Zdajemy sobie sprawę, że zdrowa dieta jest odpowiedzialna za nasz dobry wygląd i sprawnie funkcjonujący organizm. Staramy się tak dobierać potrawy, by nam służyły. Niestety zapominamy o tym, że połączenia niektórych produktów, które zjadamy, może negatywnie wpływać na nasz organizm. Czego nie należy łączyć?
Okazuje się, że popełniamy poważny błąd jedząc jednocześnie pomidory i ogórki. Ogórkami można objadać się bezkarnie, gdyż nie są kaloryczne. Pamiętajmy jednak, że już kilka plasterków ogórka dodanych do jakiejkolwiek sałatki powoduje pozbawienie jej cennej witaminy C. Powszechnie też uważamy, że herbata z cytryną idealnie wpływa na nasze zdrowie. Jest nie tylko smaczna, ale i przeciwdziała przeziębieniom. Tymczasem okazuje się, że to mit! Herbata zwiera glin, który jest odpowiedzialny za zmiany w mózgu. W herbacie jest on absolutnie obojętny, ale już dodanie do napoju zbyt dużej ilości soku z cytryny może wywołać niepożądane reakcje.
Te przykłady uzmysławiają nam, że musimy nie tylko uważać na to, co jemy, ale jakie produkty łączymy ze sobą.

Previous post Czy tłuszcze są nam potrzebne
Next post Modne oczyszczanie organizmu