Czy tłuszcze są nam potrzebne

Panuje powszechna opinia, że tłuszcz jest naszym największym wrogiem. Opinia ta jest błędna, tłuszcza jest niezbędnym składnikiem naszej diety. To dzięki jego obecności w diecie organizm otrzymuje porcję witaminy A, D, K i E (to witaminy, które rozpuszczają się w tłuszczach), dostarcza organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, chroni nasze wewnętrzne organy i przyczynia się do produkcji hormonów. Dla naszego organizmu szkodliwe są jednak tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które zawierają zbyt dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Należy ograniczać spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (masło, kotlety, parówki, kaszanka, smalec), na rzecz większego spożycia tłuszczy pochodzenia roślinnego. Tłuszcze nasycone przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Z nadmiernym poziomem cholesterolu we krwi wiążą się z kolei choroby serca i miażdżyca. W codziennej diecie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego powinny pokrywać jedynie 10 % zapotrzebowania organizmu na energię.

Previous post O oczyszczaniu organizmu z toksyn
Next post Czego nie należy łączyć