Czosnek – jak wykorzystać naturalny antybiotyk?
Czosnek bogaty między innymi w lotne związki siarki oraz olejki eteryczne (źródło przez jednych uwielbianego, przez innych zaś znienawidzonego, specyficznego aromatu) pełni funkcje naturalnego antybiotyku – pozwala zarówno zwalczać powszechne infekcje, ale i regularne jego spożywanie przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego. Dlatego też, czosnek powinien na stałe zagościć w naszych jadłospisach. Jak zatem smacznie wykorzystać go w kuchni?
Jeśli należymy do miłośników wyjątkowego smaku surowego czosnku, warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek do grzanek z masłem. Świetnie urozmaici również sałatki i kanapki. Jeśli jednak intensywny aromat czosnku i jego ostry smak nie widnieją na liście naszych upodobań, zdrowe warzywo niemal niezauważalnie przemycić można dodając je do zupy lub dania makaronowego.
Czosnek może również stać się składnikiem atrakcyjnej, nawet dla najmłodszych, przekąski. Rozgniecione warzywo wystarczy tylko połączyć z jogurtem naturalnym i odrobiną przypraw, a uzyskany dip podawać w połączeniu z chlebkami pita, a nawet nachos.
Więcej podobnych publikacji
Masz czas na trening tylko w nocy? Sposoby na nocne treningi
Trening w nocy ma wiele zalet, ale wiąże się również z pewnym ryzykiem. Największym ryzykiem jest to, że trening fizyczny...
Suplementy diety, które pomogą Ci w trakcie kontuzji mięśni
Głównym celem tego artykułu jest dostarczenie Ci różnych suplementów, które pomogą Ci w kontuzjach mięśni. Pierwszym suplementem omawianym w artykule...
Dlaczego warto przyjmować witaminy z grupy ADEK?
Musimy poważnie traktować nasze odżywianie. Dlatego warto przyjmować witaminy ADEK. Witaminy ADEK są niezbędne dla naszego zdrowia i odporności. Są...
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty zabiegów, które świadczy klinika medycyny estetycznej Derma Solutions w Poznaniu. Doskonale wykwalifikowany zespół ekspertów w...
Jak często można pić kawę?
Wiele osób otwarcie przyznaje, że rozpoczyna dzień o filiżanki gorącej kawy. Co więcej, niektórzy z nas potrafią wypić dziennie nawet...
Awokado dlaczego warto ?
Jest to doskonałe źródło witaminy E. Dostarcza również potasu, który korzystnie oddziałuje na pracę układu sercowo – naczyniowego. Można dodawać...