Czosnek – jak wykorzystać naturalny antybiotyk?
- 164 Views
- Redaktor ifd.pl
- 3 kwietnia 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Czosnek bogaty między innymi w lotne związki siarki oraz olejki eteryczne (źródło przez jednych uwielbianego, przez innych zaś znienawidzonego, specyficznego aromatu) pełni funkcje naturalnego antybiotyku – pozwala zarówno zwalczać powszechne infekcje, ale i regularne jego spożywanie przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego. Dlatego też, czosnek powinien na stałe zagościć w naszych jadłospisach. Jak zatem smacznie wykorzystać go w kuchni?
Jeśli należymy do miłośników wyjątkowego smaku surowego czosnku, warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek do grzanek z masłem. Świetnie urozmaici również sałatki i kanapki. Jeśli jednak intensywny aromat czosnku i jego ostry smak nie widnieją na liście naszych upodobań, zdrowe warzywo niemal niezauważalnie przemycić można dodając je do zupy lub dania makaronowego.
Czosnek może również stać się składnikiem atrakcyjnej, nawet dla najmłodszych, przekąski. Rozgniecione warzywo wystarczy tylko połączyć z jogurtem naturalnym i odrobiną przypraw, a uzyskany dip podawać w połączeniu z chlebkami pita, a nawet nachos.

- 4 stycznia 2021
Jakie płatki na śniadanie
- 9 października 2020
Skuteczne ćwiczenia na plecy
- 7 sierpnia 2020
Pompki na poręczach zalety
- 24 czerwca 2020
Jakie płatki na śniadanie
Skuteczne ćwiczenia na plecy
Pompki na poręczach zalety
Roślina Muria puama
Ryba w diecie dlaczego jest ważna ?
HMB co to jest ?
Dieta dla sportowców
W jaki sposób ćwiczyć łydki ?