Czosnek – jak wykorzystać naturalny antybiotyk?

Czosnek bogaty między innymi w lotne związki siarki oraz olejki eteryczne (źródło przez jednych uwielbianego, przez innych zaś znienawidzonego, specyficznego aromatu) pełni funkcje naturalnego antybiotyku – pozwala zarówno zwalczać powszechne infekcje, ale i regularne jego spożywanie przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego. Dlatego też, czosnek powinien na stałe zagościć w naszych jadłospisach. Jak zatem smacznie wykorzystać go w kuchni?
Jeśli należymy do miłośników wyjątkowego smaku surowego czosnku, warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek do grzanek z masłem. Świetnie urozmaici również sałatki i kanapki. Jeśli jednak intensywny aromat czosnku i jego ostry smak nie widnieją na liście naszych upodobań, zdrowe warzywo niemal niezauważalnie przemycić można dodając je do zupy lub dania makaronowego.
Czosnek może również stać się składnikiem atrakcyjnej, nawet dla najmłodszych, przekąski. Rozgniecione warzywo wystarczy tylko połączyć z jogurtem naturalnym i odrobiną przypraw, a uzyskany dip podawać w połączeniu z chlebkami pita, a nawet nachos.

Previous post Zamiast samochodu wybierz rower
Next post Ćwiczysz, ale nie widzisz efektów?