Dlaczego tłuszcze trans są szkodliwe

Tłuszcze roślinne należą do najzdrowszych rodzajów tłuszczy. Często jednak tłuszcze te poddawane są procesowi utwardzania, efektem tego procesu jest powstanie tłuszczy trans. Tłuszcze trans to główny składnik wyrobów cukierniczych, zup w proszku, popcornu czy potraw typu fast food.
Dzienna dawka tłuszczy trans, które każdy z nas może zjeść, nie czyniąc szkody własnemu organizmowi, wynosi zaledwie 2 g. Przekraczając tę dawkę narażamy się na przytycie. Tłuszcze trans są głównym winowajcą otyłości brzusznej, która jest bardzo groźna dla zdrowia. Przekraczając dzienną dawkę tłuszczy trans nie tylko przybierzemy na wadze, ale ryzykujemy także wzrost poziomu cholesterolu.
Osoby systematycznie jedzące produkty zawierające tłuszcze trans mają nie tylko podniesiony poziom cholesterolu, ale także znacznie większy poziom trójglicerydów. W efekcie u tych osób pojawia się miażdżyca, która sprzyja wylewom i zawałowi serca. Tłuszcze trans zwiększają także możliwość zachorowania na cukrzycę typu 2 i nowotwory.

Previous post Dobra żywność ekologiczna
Next post Zumba na smukłą sylwetkę