Jak przygotowywać owoce i warzyw?

Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa należą do grupy najzdrowszych produktów spożywczych, dlatego koniecznie powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. Warto jednak zastanowić się nad tym, o czym musimy pamiętać przed ich spożyciem. Wbrew pozorom, czasami nawet dokładne umycie jarzyn okaże się niewystarczające.
Owoce oraz warzywa często pochodzą z pryskanych upraw, stając się szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeśli przygotowujemy pokarm dla dziecka, powinniśmy dokładnie je sparzyć. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnych szkodliwych substancji, które potencjalnie mogłyby negatywnie wpłynąć na cały układ trawienny. Oczywiście podstawą jest dokładne mycie jarzyn. Nawet jeśli dane jabłko czy pomidor wydaje nam się czyste, koniecznie musimy o tym pamiętać – przetarcie owocu chusteczką czy papierem nie jest wystarczające.
Zachowanie odpowiedniej higieny w kontekście przygotowywania owoców oraz warzyw jest absolutnym priorytetem. Warto uczulić na tę kwestię nasze dzieci.

Previous post Problem z tłustymi potrawami
Next post Co warto wiedzieć o jagodach goji