Jedzenie kiszonych warzyw
Dlaczego warto jeść kiszone warzywa
W okresie zimowym powinniśmy bardzo często sięgać po kiszone warzywa. W kiszonej kapuście, cukinii, w kiszonych ogórkach i papryce znajduje się kwas mlekowy. Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Zapewnia odpowiedni poziom dobrej flory bakteryjnej, która zasiedla nasze jelita, ułatwia też oczyszczanie organizmu z toksyn. W efekcie kwas mlekowy zawarty w kiszonych warzywach poprawia odporność organizmu.
Kiszone warzywa, a zwłaszcza kiszona kapusta i papryka, dostarczają także sporych ilości witaminy C. Witamina C nie tylko poprawia odporność organizmu, ale także wzmacnia naczynia krwionośne. Co więcej, w kiszonkach jest jej więcej niż w świeżych warzywach.
Podobnie, jak świeże warzywa, także te kiszone dostarczą nam sporo błonnika, witamin z grupy B i witaminy A. Spożywanie dużych ilości kiszonych warzyw nie jest zalecane jedynie osobom z nadciśnieniem. Do kiszenia warzyw używana jest sól, a, jak wiadomo, nadmiar soli w diecie sprzyja nadciśnieniu tętniczemu.
Więcej podobnych publikacji
Masz czas na trening tylko w nocy? Sposoby na nocne treningi
Trening w nocy ma wiele zalet, ale wiąże się również z pewnym ryzykiem. Największym ryzykiem jest to, że trening fizyczny...
Suplementy diety, które pomogą Ci w trakcie kontuzji mięśni
Głównym celem tego artykułu jest dostarczenie Ci różnych suplementów, które pomogą Ci w kontuzjach mięśni. Pierwszym suplementem omawianym w artykule...
Dlaczego warto przyjmować witaminy z grupy ADEK?
Musimy poważnie traktować nasze odżywianie. Dlatego warto przyjmować witaminy ADEK. Witaminy ADEK są niezbędne dla naszego zdrowia i odporności. Są...
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty zabiegów, które świadczy klinika medycyny estetycznej Derma Solutions w Poznaniu. Doskonale wykwalifikowany zespół ekspertów w...
Jak często można pić kawę?
Wiele osób otwarcie przyznaje, że rozpoczyna dzień o filiżanki gorącej kawy. Co więcej, niektórzy z nas potrafią wypić dziennie nawet...
Awokado dlaczego warto ?
Jest to doskonałe źródło witaminy E. Dostarcza również potasu, który korzystnie oddziałuje na pracę układu sercowo – naczyniowego. Można dodawać...