Jedzenie kiszonych warzyw

Dlaczego warto jeść kiszone warzywa
W okresie zimowym powinniśmy bardzo często sięgać po kiszone warzywa. W kiszonej kapuście, cukinii, w kiszonych ogórkach i papryce znajduje się kwas mlekowy. Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Zapewnia odpowiedni poziom dobrej flory bakteryjnej, która zasiedla nasze jelita, ułatwia też oczyszczanie organizmu z toksyn. W efekcie kwas mlekowy zawarty w kiszonych warzywach poprawia odporność organizmu.
Kiszone warzywa, a zwłaszcza kiszona kapusta i papryka, dostarczają także sporych ilości witaminy C. Witamina C nie tylko poprawia odporność organizmu, ale także wzmacnia naczynia krwionośne. Co więcej, w kiszonkach jest jej więcej niż w świeżych warzywach.
Podobnie, jak świeże warzywa, także te kiszone dostarczą nam sporo błonnika, witamin z grupy B i witaminy A. Spożywanie dużych ilości kiszonych warzyw nie jest zalecane jedynie osobom z nadciśnieniem. Do kiszenia warzyw używana jest sól, a, jak wiadomo, nadmiar soli w diecie sprzyja nadciśnieniu tętniczemu.

Previous post Wspomaga oczyszczanie organizmu
Next post Nie zapominaj o regularnych badaniach