Jedzenie kiszonych warzyw
- 152 Views
- Redaktor ifd.pl
- 11 kwietnia 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Dlaczego warto jeść kiszone warzywa
W okresie zimowym powinniśmy bardzo często sięgać po kiszone warzywa. W kiszonej kapuście, cukinii, w kiszonych ogórkach i papryce znajduje się kwas mlekowy. Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Zapewnia odpowiedni poziom dobrej flory bakteryjnej, która zasiedla nasze jelita, ułatwia też oczyszczanie organizmu z toksyn. W efekcie kwas mlekowy zawarty w kiszonych warzywach poprawia odporność organizmu.
Kiszone warzywa, a zwłaszcza kiszona kapusta i papryka, dostarczają także sporych ilości witaminy C. Witamina C nie tylko poprawia odporność organizmu, ale także wzmacnia naczynia krwionośne. Co więcej, w kiszonkach jest jej więcej niż w świeżych warzywach.
Podobnie, jak świeże warzywa, także te kiszone dostarczą nam sporo błonnika, witamin z grupy B i witaminy A. Spożywanie dużych ilości kiszonych warzyw nie jest zalecane jedynie osobom z nadciśnieniem. Do kiszenia warzyw używana jest sól, a, jak wiadomo, nadmiar soli w diecie sprzyja nadciśnieniu tętniczemu.

- 4 stycznia 2021
Jakie płatki na śniadanie
- 9 października 2020
Skuteczne ćwiczenia na plecy
- 7 sierpnia 2020
Pompki na poręczach zalety
- 24 czerwca 2020
Jakie płatki na śniadanie
Skuteczne ćwiczenia na plecy
Pompki na poręczach zalety
Roślina Muria puama
Ryba w diecie dlaczego jest ważna ?
HMB co to jest ?
Dieta dla sportowców
W jaki sposób ćwiczyć łydki ?