Kasza dla zdrowia

Kasze cenne dla zdrowia
W kuchni staropolskiej stanowiły istotną część większości posiłków. Następnie na lata były zapomniane. Dzisiaj znowu przeżywają swój prawdziwy renesans. Kasze, bo właśnie o nich mowa, powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Podpowiadamy, które są najbardziej zdrowe i jakie właściwości mają.
Kasza gryczana
To właśnie ona jest obecnie najbardziej znana. Chętnie spożywamy ją z sosami mięsnymi i grzybowymi. Jest to źródło doskonałej jakości białka. To właśnie z tego powodu jej spożywanie zaleca się zwłaszcza wegetarianom. Zawiera również duże ilości przeciwutleniaczy, które zapewniają nam skuteczną ochronę przed chorobami nowotworowymi. W kaszy gryczanej znajduje się również witamina B, która poprawia pracę układu nerwowego.
Kasza jaglana
Obecnie coraz częściej doceniana przez osoby preferujące zdrowy tryb życia i dbające o własną sylwetkę. Jest świetnym źródłem żelaza – chroni więc skutecznie przed rozwojem anemii. Może również wspomóc proces leczenia, jeśli już doszło do jej rozwoju. Kasza jaglana może być spożywana zarówno z mięsnymi czy grzybowymi sosami, jak i owocami. Świetnie smakuje więc nie tylko na słono, ale również na słodko.

Previous post Zamień kanapę na rower
Next post Rekreacja w parku wodnym