Kasze czy są zdrowe ?

Dlaczego kasze są zdrowe
Kasze należą do najbardziej zdrowych produktów żywnościowych.
Do najzdrowszych kasz należą te mało rozdrobnione i oczyszczone. To w tego typu kaszach jest najwięcej witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Mało oczyszczone i rozdrobnione kasze dostarczają także wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu. Są źródłem skrobi, zawierają mało kalorii.
Wśród różnego rodzaju kasz do najzdrowszych zaliczana jest kasza gryczana. To skarbnica cennych składników: unikalnych aminokwasów, których organizm nie potrafi wyprodukować sam, kwasu foliowego, manganu, potasu, cynku, fosforu. Najzdrowsza, zawierająca najwięcej tych składników jest kasza niepalona.
Proces prażenia ziaren powoduje, że znika część zawartych w niej witamin. Kaszy gryczanej nie ustępuje kasza jaglana. Zawiera ona bardzo dużą ilość witaminy B1, B2, B6, ale także żelazo i lecytynę. Z kolei kasza jęczmienna dostarcza rozpuszczalnego błonnika i niacyny. Pod względem zawartości witamin i minerałów najbardziej uboga jest kasza manna.

Previous post Korzystanie z pomocy specjalistów
Next post Wychowanie fizyczne w szkołach