Kilka słów na temat inuliny
Inulina to błonnik znajdujący się w niektórych warzywach, który ma zdolność rozpuszczania się. Bardzo bogatym źródłem inuliny jest czosnek, cebula i mniszek lekarski. Każdy rodzaj błonnika, w tym także inulina, jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi od 20 do 40 g. Im więcej błonnika i inuliny w diecie, tym lepiej. Inulina poprawia pracę układu pokarmowego, chroni przed zachorowaniem na raka jelita grubego, pobudza wytwarzanie dobrej flory bakteryjnej, ogranicza rozwój drożdżaków.
Dieta bogata w produkty zawierające inulinę chroni przed nadwagą, obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu. Przyczynia się także do lepszego wchłaniania wapnia.
Na rynku pojawiła się szeroka gama produktów, które są wzbogacane o inulinę. Jest ona dodawana do napojów, do jogurtów, keczupu, mlecznych deserów. Wybierając te produkty, dodając do potraw czosnek i cebulę, a ograniczając jedzenie fast foodów, możemy w znaczący sposób poprawić swój stan zdrowia.
Więcej podobnych publikacji
Masz czas na trening tylko w nocy? Sposoby na nocne treningi
Trening w nocy ma wiele zalet, ale wiąże się również z pewnym ryzykiem. Największym ryzykiem jest to, że trening fizyczny...
Suplementy diety, które pomogą Ci w trakcie kontuzji mięśni
Głównym celem tego artykułu jest dostarczenie Ci różnych suplementów, które pomogą Ci w kontuzjach mięśni. Pierwszym suplementem omawianym w artykule...
Dlaczego warto przyjmować witaminy z grupy ADEK?
Musimy poważnie traktować nasze odżywianie. Dlatego warto przyjmować witaminy ADEK. Witaminy ADEK są niezbędne dla naszego zdrowia i odporności. Są...
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty zabiegów, które świadczy klinika medycyny estetycznej Derma Solutions w Poznaniu. Doskonale wykwalifikowany zespół ekspertów w...
Jak często można pić kawę?
Wiele osób otwarcie przyznaje, że rozpoczyna dzień o filiżanki gorącej kawy. Co więcej, niektórzy z nas potrafią wypić dziennie nawet...
Awokado dlaczego warto ?
Jest to doskonałe źródło witaminy E. Dostarcza również potasu, który korzystnie oddziałuje na pracę układu sercowo – naczyniowego. Można dodawać...