Zguba rozwiniętych społeczeństw

Nadwaga staje się coraz poważniejszym wyzwaniem, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych i tych szybko się rozwijających. Rozwój gospodarek tych państw przekłada się na wzrost zamożności społeczeństwa oraz pojawienie się nowych firm zdolnych do produkowania żywności na skalę przemysłową. Taka żywność jest niestety bardzo wysoko przetworzona, co przeważnie oznacza wysoką zawartość konserwantów, barwników, wypełniaczy i utrwalaczy bardzo różnego pochodzenia. Część z nich już została zbadana i oceniona przez pryzmat swojego wpływu na stan zdrowia osób je spożywających jako negatywne, inne jeszcze nie zostały do końca przebadane i oszacowane. Takie jedzenie prowadzi w linii prostej do nadwagi, cukrzycy i innych poważnych schorzeń, czego ofiarami coraz częściej padają dzieci. Statystyki pokazują, że współczesny dziesięciolatek jest o kilkadziesiąt procent grubszy od swojego rówieśnika sprzed dwóch dekad. Jest także mniej sprawny fizycznie i ma gorsze wyniki badań, co jednoznacznie wskazuje na skalę tego problemu w krajach o wysokim standardzie życia.

Previous post Olej lniany zdrowotny
Next post Kilka słów na temat inuliny