Kilka słów na temat inuliny

Inulina to błonnik znajdujący się w niektórych warzywach, który ma zdolność rozpuszczania się. Bardzo bogatym źródłem inuliny jest czosnek, cebula i mniszek lekarski. Każdy rodzaj błonnika, w tym także inulina, jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi od 20 do 40 g. Im więcej błonnika i inuliny w diecie, tym lepiej. Inulina poprawia pracę układu pokarmowego, chroni przed zachorowaniem na raka jelita grubego, pobudza wytwarzanie dobrej flory bakteryjnej, ogranicza rozwój drożdżaków.
Dieta bogata w produkty zawierające inulinę chroni przed nadwagą, obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu. Przyczynia się także do lepszego wchłaniania wapnia.
Na rynku pojawiła się szeroka gama produktów, które są wzbogacane o inulinę. Jest ona dodawana do napojów, do jogurtów, keczupu, mlecznych deserów. Wybierając te produkty, dodając do potraw czosnek i cebulę, a ograniczając jedzenie fast foodów, możemy w znaczący sposób poprawić swój stan zdrowia.

Previous post Zguba rozwiniętych społeczeństw
Next post Nie zapominajmy o oczyszczaniu