Kilka słów na temat inuliny
- 185 Views
- Redaktor ifd.pl
- 19 kwietnia 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Inulina to błonnik znajdujący się w niektórych warzywach, który ma zdolność rozpuszczania się. Bardzo bogatym źródłem inuliny jest czosnek, cebula i mniszek lekarski. Każdy rodzaj błonnika, w tym także inulina, jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi od 20 do 40 g. Im więcej błonnika i inuliny w diecie, tym lepiej. Inulina poprawia pracę układu pokarmowego, chroni przed zachorowaniem na raka jelita grubego, pobudza wytwarzanie dobrej flory bakteryjnej, ogranicza rozwój drożdżaków.
Dieta bogata w produkty zawierające inulinę chroni przed nadwagą, obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu. Przyczynia się także do lepszego wchłaniania wapnia.
Na rynku pojawiła się szeroka gama produktów, które są wzbogacane o inulinę. Jest ona dodawana do napojów, do jogurtów, keczupu, mlecznych deserów. Wybierając te produkty, dodając do potraw czosnek i cebulę, a ograniczając jedzenie fast foodów, możemy w znaczący sposób poprawić swój stan zdrowia.

- 24 lutego 2021
Co z drugim śniadaniem?
- 4 stycznia 2021
Jakie płatki na śniadanie
- 9 października 2020
Skuteczne ćwiczenia na plecy
- 7 sierpnia 2020
Co z drugim śniadaniem?
Jakie płatki na śniadanie
Skuteczne ćwiczenia na plecy
Pompki na poręczach zalety
Roślina Muria puama
Ryba w diecie dlaczego jest ważna ?
HMB co to jest ?
Dieta dla sportowców