Kilka słów na temat inuliny
- 307 Views
- Redaktor ifd.pl
- 19 kwietnia 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Inulina to błonnik znajdujący się w niektórych warzywach, który ma zdolność rozpuszczania się. Bardzo bogatym źródłem inuliny jest czosnek, cebula i mniszek lekarski. Każdy rodzaj błonnika, w tym także inulina, jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi od 20 do 40 g. Im więcej błonnika i inuliny w diecie, tym lepiej. Inulina poprawia pracę układu pokarmowego, chroni przed zachorowaniem na raka jelita grubego, pobudza wytwarzanie dobrej flory bakteryjnej, ogranicza rozwój drożdżaków.
Dieta bogata w produkty zawierające inulinę chroni przed nadwagą, obniża poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu. Przyczynia się także do lepszego wchłaniania wapnia.
Na rynku pojawiła się szeroka gama produktów, które są wzbogacane o inulinę. Jest ona dodawana do napojów, do jogurtów, keczupu, mlecznych deserów. Wybierając te produkty, dodając do potraw czosnek i cebulę, a ograniczając jedzenie fast foodów, możemy w znaczący sposób poprawić swój stan zdrowia.

- 11 kwietnia 2022
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
- 7 kwietnia 2022
Jak często można pić kawę?
- 12 marca 2022
Awokado dlaczego warto ?
- 13 lutego 2022
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Jak często można pić kawę?
Awokado dlaczego warto ?
Dynia dlaczego warto ?
Oczyszczanie wątroby sposoby
Żywienie dzieci
Jak zapobiec cukrzycy
Skąd się biorą problemy z cerą