Które tłuszcze są lepsze

W naszym pożywieniu wykorzystujemy tłuszcze zwierzęce i roślinne. Tłuszcze zwierzęce zawierają dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszcze roślinne są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych.
W tłuszczach pochodzenia zwierzęcego występuje cholesterol. Dieta zawierająca duże ilości tłuszczy zwierzęcych zwiększa ilość cholesterolu we krwi. Taka zwiększona ilość cholesterolu powoduje zmiany miażdżycowe. Stąd konieczność zastępowania tłuszczy zwierzęcych tłuszczami roślinnymi. Nie należy jednak całkowicie eliminować tłuszczy zwierzęcych z diety, gdyż pewne jego rodzaje są źródłem witaminy A i witaminy D. Witaminy te zawiera masło.
Znajdujące się w tłuszczach roślinnych nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są nam potrzebne już od najmłodszych lat, stymulują rozwój organizmu już we wczesnym dzieciństwie. Spośród tłuszczy roślinnych dostępnych w naszym kraju największą ich ilość zawiera olej rzepakowy.

Previous post Żywność znanego pochodzenia
Next post Zabezpiecz się przed rakiem