Mleko w diecie sportowej

Mleko – nie tylko od krowy
Mleko od krowy pija oczywiście większość z nas. Nie w każdym wypadku jest ono jednak najlepszym rozwiązaniem. Unikać muszą go między innymi osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy. Na szczęście dzisiaj naprawdę mamy w czym wybierać, jeśli chodzi właśnie o mleko.
Mleko migdałowe
Dostarcza bardzo mało kalorii. W związku z tym mogą sięgać po nie osoby, które dbają o linię. Dostarcza ogromnych ilości witaminy E, przez co korzystnie wpływa na stan skóry. Skutecznie ogranicza wpływ wolnych rodników, przez co opóźnia procesy starzenia się.
Mleko ryżowe
Nie uczula. Zdaje się, że jest to jego najczęściej wymieniana zaleta. Do tego dochodzi to, że niemalże w ogóle nie zawiera tłuszczu, przez co nie przyczynia się do tycia i wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Niestety, nie zawiera ono wapnia. To, które dostępne jest w sklepach, jest jednak sztucznie wzbogacane o ten niezwykle ważne dla organizmu składnik.

Previous post Lekkostrawna kuchnia dla wszystkich
Next post Unikaj tłuszczów trans