O czym pamiętać komponując codzienne menu?

Każdy z nas musi pamiętać, że w naszej diecie nie może zabraknąć określonych rodzajów produktów. To bowiem właśnie one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, a tym samym warunkują nasze dobre samopoczucie. Podpowiadamy, o czym nie wolno nam zapomnieć.
Węglowodany
Wiele osób dbających o linię jest przekonanych, że węglowodany to największe zło, na jakie tylko można się zdecydować. Tymczasem one również są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. To właśnie za sprawą węglowodanów możliwe jest spalanie tłuszczu, który jest niezaprzeczalnym wrogiem szczupłej sylwetki. Kiedy węglowodanów jest zbyt mało, dochodzi do powstawania bardzo szkodliwych dla naszego organizmu ciał ketonowych.
Magnez
Uważany za jeden z ważniejszych składników mineralnych. Kiedy zaczyna go brakować, nasze serce zaczyna pracować nieprawidłowo. Magnez stoi również na straży prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Poprawia zdolność koncentracji i umiejętność zapamiętywania. Jest więc niezbędny w procesie uczenia się. Niedobory magnezu będą wyraźnie widoczne w osiąganych efektach w szkole czy na uczelni.

Previous post Czy woda jest tak ważna?
Next post Nie zapominajmy o kaszy