O diecie świętej Hildegardy

Święta Hildegarda z Bingen żyła w XII wieku. Jako święta jest ona praktycznie nie znana wiernym kościoła katolickiego, ale za to znają jej postać wszystkie osoby, którym zależy na zdrowym sposobie żywienia. Propagowaniem idei głoszonych przez świętą Hildegardę zajmuje się w naszym kraju działające w Legnicy Polskie Centrum świętej Hildegardy.
Dieta opracowana przez tę średniowieczną zakonnicę jest lekkostrawna, bazuje głównie na starej, nieco zapomnianej, ale powracającej do łask odmianie pszenicy, jaką jest orkisz. Oprócz orkiszu w skład diety powinny wchodzić warzywa, owoce i kasze. Zanim zdecydujemy się zastosować dietę świętej Hildegardy powinniśmy się do tego odpowiednio przygotować.
Dwa dni przed oczyszczającą organizm kuracją orkiszową rezygnujemy z jedzenia mięsa i wędlin, rezygnujemy także z picia alkoholu i kawy, rezygnujemy z palenia papierosów. W trakcie kuracji pijemy około dwóch litrów płynów, święta Hildegarda zalecała picie kawy orkiszowej i herbatki z koperku. Dietę możemy stosować maksymalnie trzy razy w ciągu roku.

Previous post Cytryna dlaczego warto ?
Next post Korzystanie z pomocy specjalistów