Cytryna dlaczego warto ?

Cytryna nie jest owocem, który charakteryzuje się największą zawartością witaminy C, jednak zawiera jej wystarczająco dużo, aby móc w znaczący sposób wspierać układ odpornościowy, a także łagodzić przebieg przeziębienia i innych infekcji. Dodatkowo, zawiera spore ilości rutyny, substancji, która przyczynia się do ograniczenia utraty witaminy C z organizmu oraz powoduje uszczelnienie naczyń krwionośnych. Cytryny są także doskonałym źródłem prowitaminy A, czyli beta karotenu, a także witamin z grupy B, E oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez, sód i żelazo. Zawierają także terpeny, które wpływają na pobudzenie procesów wytwarzania śliny. Wraz ze zwiększoną ilością wydzielanej śliny, zwiększa się także produkcja enzymów trawiennych. Dzięki temu cytryna pobudza trawienie, a tym samym przyspiesza proces oczyszczania organizmu i sprzyja odchudzaniu. Dlatego warto zaczynać dzień od wypicia szklanki wody z plasterkiem cytryny. Należy tylko pamiętać, że taki napój sprzyja pobudzeniu apetytu. Cytryny są także wykorzystywane w aromaterapii – ich zapach m.in. łagodzi ból głowy.

Previous post Fast foody z reguły uzależniają
Next post O diecie świętej Hildegardy