Oleje rydzowe które najlepsze ?

Co warto wiedzieć o oleju rydzowym
Wśród olejów o właściwościach zdrowotnych znajduje się olej rydzowy. Olej rydzowy powstaje z rośliny o nazwie lnianka, potocznie nazywanej rydzykiem. Ta spokrewniona z rzepakiem roślina jest bogata w wiele składników bardzo korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
Wśród składników oleju rydzowego jest duża ilość antyutleniaczy, a w szczególności witaminy E. Oprócz tego w składzie oleju stwierdzona została obecność witamin A i B, lecytyny oraz niezbędnych mikro- i makroelementów. Spośród innych olejów roślinnych olej rydzowy wyróżnia się wyjątkowo korzystnym udziałem kwasów tłuszczowych. Aż 90 procent tych kwasów to nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a tylko 10 procent to nasycone kwasy tłuszczowe.
Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w obniżaniu frakcji LDL, czyli tak zwanego złego cholesterolu. Olej rydzowy można stosować w profilaktyce chorób układu krążenia. Można go stosować do celów kuchennych tylko na zimno, czyli niewielką ilość dodawać do surówek i sałatek.

Previous post Zioła – leki natury
Next post Wychowanie rodziców a szkoła