Pomidor w walce z… rakiem!

Kto z nas nie lubi czerwonego, soczystego i nieco słodkawego warzywa? Pomidor to uniwersalny składnik spożywczy – świetnie sprawdza się w roli bazy do zup, sosów i soków, a także idealnie wkomponowuje się jako dodatek do kanapek i sałatek. Powinien więc gościć na naszych stołach jak najczęściej – zapewnia bowiem nie tylko przyjemne doznania smakowe, ale i stanowi źródło cennych witamin i minerałów, a w tym związków o działaniu antynowotworowym.
W procesie starzenia się komórek oraz powstawania komórek nowotworowych szczególne znaczenie posiada stres oksydacyjny związany z pojawianiem się w tkankach szeregu reaktywnych form tlenu, które uszkadzają błony i organella komórkowe. Zjawisku stresu oksydacyjnego przeciwdziałają natomiast antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki (reaktywne formy tlenu), przeciwdziałając między innymi inwazji nowotworowej.
Pomidor to cenne źródło antyoksydantów. Zawiera bowiem likopen oraz witaminy C i E, które zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych, ale także starzeniu się komórek prawidłowych. Spożywanie zasobnych w likopen pomidorów poleca się głównie mężczyznom narażonym na raka prostaty.

Previous post Zbyt łatwe życie
Next post Wzmacnianie odporności organizmu