Pomidor w walce z… rakiem!
- 312 Views
- Redaktor ifd.pl
- 5 maja 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Kto z nas nie lubi czerwonego, soczystego i nieco słodkawego warzywa? Pomidor to uniwersalny składnik spożywczy – świetnie sprawdza się w roli bazy do zup, sosów i soków, a także idealnie wkomponowuje się jako dodatek do kanapek i sałatek. Powinien więc gościć na naszych stołach jak najczęściej – zapewnia bowiem nie tylko przyjemne doznania smakowe, ale i stanowi źródło cennych witamin i minerałów, a w tym związków o działaniu antynowotworowym.
W procesie starzenia się komórek oraz powstawania komórek nowotworowych szczególne znaczenie posiada stres oksydacyjny związany z pojawianiem się w tkankach szeregu reaktywnych form tlenu, które uszkadzają błony i organella komórkowe. Zjawisku stresu oksydacyjnego przeciwdziałają natomiast antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki (reaktywne formy tlenu), przeciwdziałając między innymi inwazji nowotworowej.
Pomidor to cenne źródło antyoksydantów. Zawiera bowiem likopen oraz witaminy C i E, które zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych, ale także starzeniu się komórek prawidłowych. Spożywanie zasobnych w likopen pomidorów poleca się głównie mężczyznom narażonym na raka prostaty.

- 11 kwietnia 2022
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
- 7 kwietnia 2022
Jak często można pić kawę?
- 12 marca 2022
Awokado dlaczego warto ?
- 13 lutego 2022
Derma Solution – innowacyjne rozwiązania dla Twojej urody
Jak często można pić kawę?
Awokado dlaczego warto ?
Dynia dlaczego warto ?
Oczyszczanie wątroby sposoby
Żywienie dzieci
Jak zapobiec cukrzycy
Skąd się biorą problemy z cerą