Pomidory dlaczego warto ?

Pomidory to warzywa, które stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego. Błonnik jest składnikiem, który bardzo korzystnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego. Przyczynia się do zwiększenia perystaltyki jelit, a co za tym idzie pozwala szybciej usuwać niestrawione resztki pokarmu. Dzięki zawartości błonnika, a także temu, że pomidory są warzywami o niskiej kaloryczności, mogą być spożywane przez osoby będące na diecie, a także przez osoby dbające o linię. Warto także pamiętać, że pomidory zawierają duże ilości potasu. Ten pierwiastek będący makroelementem, wpływa na zdolność koncentracji, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego. Jeżeli organizm ma zbyt mało potasu, czujemy się przemęczeni, może także wystąpić nadciśnienie, a także zaburzenia pracy serca, obrzęki nóg, drżenie łydek i ud. Niedobór potasu może przyczyniać się także do pojawiających się uciążliwych zaparć oraz wzdęć. Oprócz potasu, w pomidorach znajdują się także żelazo, wapń, magnez, miedź, kobalt oraz mangan. Pomidory to także źródło witamin z grupy B, a także witaminy E, K, C, PP, a także beta karotenu.

Previous post Warzywa w diecie
Next post Woda- dlaczego warto ją pić