Przygotowywanie posiłków

Wiele mówi się ostatnio o tym, że nie tylko składniki naszego pokarmu mają duże znaczenie, ale również sposób, w jaki przygotowujemy swoje posiłki w domu. Większość z nas nie zastanawia się nad tym i stosuje od lat te same metody, często bezpowrotnie pozbawiając jedzenie cennych składników odżywczych oraz witamin.
Najlepszym sposobem przygotowywania pożywienia jest oczywiście gotowanie na parze. Dzięki temu, warzywa i mięso niczego nie tracą i nie rozpuszczają w wodzie. Taki posiłek nie zawiera również tłuszczu, więc jest niskokaloryczny.
Doskonałym sposobem jest także pieczenie dań w piekarniku, najlepiej w specjalnej folii. Jest to jednak dość długotrwały proces i nie wszystko można w ten sposób przygotować.
Z pewnością należy zrezygnować ze smażenia, w szczególności w głębokim tłuszczu i rzeczy w panierce. Jeżeli już musimy coś usmażyć, zdecydujmy się na patelnię grillową, na której można przygotowywać potrawy właściwie bez użycia tłuszczu. Doskonałym pomysłem jest także dobrej jakości patelnia teflonowa.

Previous post Jakie warzywa lepsze: surowe, czy gotowane
Next post Piękny i promienny wygląd – jak go osiągnąć?