Jakie warzywa lepsze: surowe, czy gotowane

Każdy z nas powinien zjeść dziennie 5 porcji warzyw. Aby wszystkie były jednakowo wartościowe powinniśmy wiedzieć jak je podawać:na surowo, czy po ugotowaniu. Jeżeli chcemy zachować cenne wartości odżywcze, które zawiera marchewka, podajmy ją ugotowaną. Gotując marchewkę uwolnimy znajdujące się w niej przeciwutleniacze, które zostaną w organizmie zamienione w witaminę A.
Do ugotowanej marchewki koniecznie dodajemy odrobinę masła, witamina A jest witaminą, która rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Także pomidory powinniśmy jadać głównie w gotowanej postaci.
Duszone czy gotowane pomidory mają bardzo dużo likopenu. Podobnie, jak w przypadku witaminy A, likopen jest łatwiej przyswajalny z odrobiną tłuszczu, najlepiej jeśli będzie to olej roślinny. Jednak jeśli chcemy zwiększyć ilość dostarczanej organizmowi witaminy C, to powinniśmy jeść pomidory na surowo. Gotowanie niszczy bowiem witaminę C. Najzdrowsze są warzywa gotowane na parze, gdyż zachowują więcej witamin niż te gotowane w sposób tradycyjny.

Previous post Jakie produkty mają witaminę D ?
Next post Przygotowywanie posiłków