Różne rodzaje mleka

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważną rolę w naszym organizmie odgrywa wapń. Jego duże ilości znajdują się w mleku krowim, którego picie zalecają zarówno lekarze, jak i dietetycy. Co jednak mają zrobić osoby, którym mleko krowie nie służy? Rozwiązaniem w takiej sytuacji jest mleko kozie oraz mleko pozyskiwane z roślin.
Mleko kozie
Przede wszystkim jest wyjątkowo lekkostrawne. Układ pokarmowy nie ma więc z nim żadnych problemów. Dodatkowo dostarcza ono prebiotyków, które wspomagają rozwój prawidłowej flory bakteryjnej. Mleko kozie może być spożywane przez osoby mające skłonność do alergii. Nie zawiera bowiem ani laktozy, ani kazeiny. Okazuje się również świetnym rozwiązaniem w przypadku anemii – wspomaga proces przyswajania żelaza.
Mleko sojowe
Zawiera cenne składniki, które obecne są w mleku krowim. Może być więc elementem walki z osteoporozą. Trzeba jednak pamiętać, że może uczulać tak samo, jak mleko krowie. Nie powinno więc podawać się go dzieciom, które nie ukończyły jeszcze trzeciego roku życia.

Previous post Rola składników mineralnych
Next post Kawa dlaczego warto ?