Rola składników mineralnych

W naszym organizmie jest około dwudziestu składników mineralnych, stanowiących około czterech procent całego organizmu i wszystkie są potrzebne. Regulują procesy życiowe i pełnią funkcje budulcową, a także utrzymują równowagę kwasowo-zasadową.
Niedobór składników mineralnych w organizmie jest efektem spożywania niewielkiej ilości owoców i warzyw. A przecież bez składników mineralnych nasz organizm by chorował. I tak na przykład bez żelaza hemoglobina nie byłaby w stanie transportować krwi po całym organizmie. Jego braki prowadzą do anemii, a ta może skończyć się różnymi poważnymi schorzeniami organizmu. Brak wapnia powoduje kruchość i łamliwość kości. Prowadzi też do osteoporozy, która jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet i osób starszych. Niedobór tego składnika powoduje też krzywicę u dzieci. Fluor jest odpowiedzialny za zabezpieczanie zębów przed próchnicą. Magnez jest istotnym składnikiem budulcowym. Podobnie ważne są inne składniki mineralne.
Źródłem wszystkich mikro- i makroelementów są przede wszystkim warzywa i owoce. Można je spotkać w rybach i mleku.

Previous post Granat w Twojej diecie
Next post Różne rodzaje mleka