Tylko naturalne składniki

W ostatnich latach dużo mówi się o naturalności produktów. Traktowana jest ona jako wielki atut, głównie spożywanego przez ludzi jedzenia. W konsekwencji ożywionej dyskusji, w której pojawiają się liczne argumenty, coraz więcej osób szuka produktów możliwie najbardziej naturalnych.
Z uwagi na rozwój przemysłu i postęp cywilizacyjny znalezienie tak czystych i nieprzetworzonych rodzajów jedzenia staje się coraz trudniejsze. Owszem, uprawy i hodowle ekologiczne cieszą się sporym zainteresowaniem. Jednak wysokie ceny tak wytwarzanej żywności sprawiają, że tylko nieliczni mogą sobie pozwolić na jej regularny zakup. Poza tym konsumenci rzadko kiedy mają okazję poznać realne warunki, w jakich konkretne produkty powstają. Nie zawsze jedzenie eko czy bio jest tak zdrowe, jak można by zakładać.
Zdaniem dietetyków nie da się całkowicie uciec od tak zwanej chemii w jedzeniu, czyli sztucznych dodatków. Warto jednak za wszelką cenę starać się ograniczyć ich udział w swojej codziennej diecie, na przykład poprzez wybieranie domowego posiłku zamiast fast fooda.

Previous post Lekki obiad
Next post Kilka dobrych nawyków