Lekki obiad

Kiedyś obiady w naszych domach były bardzo ważnym posiłkiem. Cała rodzina zasiadała wspólnie do stołu i je celebrowała. Dzisiaj żyjemy w czasach, kiedy często nie ma możliwości zjedzenia wspólnego rodzinnego posiłku, ponieważ każdy z nas spieszy się dokądś i często zjada obiad o innej porze, niż reszta członków rodziny.
Nasze mamy i babcie przygotowywały zazwyczaj dwudaniowe posiłki, które składały się z zupy oraz następnie z ziemniaków, porcji mięsa i surówki.
Dziś mało kto pracuje fizycznie i nie potrzebujemy już tak dużej porcji kalorii popołudniu. Częściej decydujemy się więc na obiady jednodaniowe. Warto jest zadbać o to, aby były one dość lekkie, ponieważ organizm nie potrzebuje już takiej ilości kalorii, jak rano. Bardzo ważne jest jednak, żeby zjadać ciepły obiad, ponieważ ma on doskonały wpływ na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Na obiad nie powinniśmy również codziennie zjadać ziemniaków i porcji mięsa. Można je z powodzeniem zastąpić kaszami, makaronami, ryżami i wspaniałymi rybami, lub po prostu warzywami.

Previous post Nie dopuścić do odwodnienia
Next post Tylko naturalne składniki