Czy sól naprawdę szkodzi

W ostatnim okresie sól ma niezbyt dobrą opinię. W skrajnych przypadkach jest nazywana nawet białym zabójcą. Trzeba oczywiście zadać sobie pytanie, czy rzeczywiście sól naprawdę szkodzi.
Niestety dotychczasowe badania naukowców potwierdzają, że sól tak mocno używana w naszej kuchni nie należy do najzdrowszych składników. Oczywiście nie oznacza to absolutnie, że natychmiast musimy wyrzucić z potraw każdy gram soli, ale zdecydowanie warto pomyśleć o jej ograniczeniu do niezbędnego minimum. W przedszkolach i szkołach już funkcjonują normy, które w zdecydowany sposób ograniczają zużywanie soli przy przyrządzaniu potraw dla dzieci. Sól. Według lekarzy i dietetyków, jest odpowiedzialna za miażdżycę, choroby ciśnieniowe, a także, co jest dla nas niezwykle istotne – przyczynia się do powstawania otyłości.
Jak zwykle trzeba jednak zachować równowagę i zwrócić uwagę na pozytywne strony niewielkiej ilości soli w naszych potrawach. Przede wszystkim zawarty w soli jod przyczynia się do odpowiedniej pracy tarczycy. Sól utrzymuje też równowagę elektrolitową w organizmie i jest potrzebna w sprawnym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Previous post Dieta zmęczenie organizmu
Next post Zejdź z kanapy!