Dieta zmęczenie organizmu

Dieta a zmęczenie
Problemy z koncentracją i ciągłe uczucie zmęczenia może oznaczać, że nasza dieta składa się z niewłaściwych składników. Problemy te mogą wystąpić u osób, których dieta jest uboga w kwas foliowy, magnez, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i L-tryptofan.
Jeżeli odczuwamy ciągłe zmęczenie, jeżeli mamy trudności z koncentracją i z zapamiętywaniem, przyjrzyjmy się temu, co znajduje się na naszym talerzu. Na talerzach nie może brakować warzyw i owoców. Nie bez przyczyny dietetycy zalecają komponowanie posiłków w taki sposób, aby pięć razy dziennie jeść warzywa i owoce. To one są głównym źródłem kwasu foliowego.
Uczucie zmęczenia, problemy z pamięcią mogą świadczyć, że zbyt rzadko sięgamy po otręby pszenne, pestki dyni, czy kaszę gryczaną. W tych produktach znajduje się magnez, który poprawia nastrój, zwalcza stres i zmęczenie. Już jedna kostka gorzkiej czekolady może wyraźnie poprawić nasz nastrój, gdyż wraz z nią organizm otrzyma potężną dawkę magnezu. L-tryptofan występuje w białku pochodzenia zwierzęcego.

Previous post Wspomaga pracę dróg oddechowych
Next post Czy sól naprawdę szkodzi