Szczaw czy warto jeść ?
Dlaczego warto jeść szczaw
Wiele osób unika jedzenia szczawiu, gdyż obawia się zawartych w nim szczawianów, które utrudniają wchłanianie wapnia. Szczaw ogrodowy zawiera jednak ich niewielką ilość, a za to obfituje w wiele cennych dla zdrowia składników. Jest on przede wszystkim bardzo bogatym źródłem żelaza i podnoszącej odporność organizmu witaminy C. Dodatkowo w liściach szczawiu znajduje się beta-karoten.
Po szczaw warto sięgać także po leczeniu antybiotykami, zawiera on składniki, które pomogą odbudować zniszczoną w okresie przyjmowania antybiotyków dobrą florę bakteryjną, która znajduje się w układzie pokarmowym.
Szczaw jest bogatym źródłem witaminy E. Witamina ta odgrywa kluczową rolę w usuwaniu z organizmu wolnych rodników. Tym samym szczaw opóźnia proces starzenia się organizmu. Listki szczawiu dostarczają dużych ilości błonnika, dzięki czemu zapobiega on kłopotom z wypróżnianiem się.
Niskokaloryczny szczaw może być podstawą diety odchudzającej. Najzdrowsze i jednocześnie najsmaczniejsze są młode listki szczawiu.
Więcej podobnych publikacji
Suplementacja wapnia – dla kogo jest szczególnie ważna?
Dlaczego suplementacja wapnia jest ważna? Wapń jest jednym z kluczowych minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia kości, zębów oraz funkcjonowania układu...
Jakie suplementy wspierają zdrowie układu oddechowego?
Jakie suplementy wspierają zdrowie układu oddechowego? Rola suplementów w wspieraniu zdrowia układu oddechowego Suplementy diety mogą odgrywać istotną rolę w...
Najlepsze suplementy dla osób trenujących crossfit.
Najlepsze suplementy dla osób trenujących crossfit Wprowadzenie Crossfit to intensywny i wymagający trening, który wymaga od organizmu dużych nakładów energii...
Jakie składniki w suplementach wspierają utrzymanie wagi?
Jakie składniki w suplementach wspierają utrzymanie wagi? Zielona herbata Zielona herbata jest bogata w związki polifenolowe, takie jak katechiny, które...
Czy suplementy na bazie spiruliny są skuteczne?
Czy spirulina jest skutecznym suplementem diety? Spirulina to niebieskozielona alga, która od lat cieszy się popularnością jako suplement diety. Bogata...
Rola kwasu foliowego w diecie – czy warto suplementować?
Rola kwasu foliowego w diecie Wprowadzenie Kwas foliowy, znany również jako witamina B9, odgrywa kluczową rolę w organizmie człowieka. Jest...

