Szczaw czy warto jeść ?

Dlaczego warto jeść szczaw
Wiele osób unika jedzenia szczawiu, gdyż obawia się zawartych w nim szczawianów, które utrudniają wchłanianie wapnia. Szczaw ogrodowy zawiera jednak ich niewielką ilość, a za to obfituje w wiele cennych dla zdrowia składników. Jest on przede wszystkim bardzo bogatym źródłem żelaza i podnoszącej odporność organizmu witaminy C. Dodatkowo w liściach szczawiu znajduje się beta-karoten.
Po szczaw warto sięgać także po leczeniu antybiotykami, zawiera on składniki, które pomogą odbudować zniszczoną w okresie przyjmowania antybiotyków dobrą florę bakteryjną, która znajduje się w układzie pokarmowym.
Szczaw jest bogatym źródłem witaminy E. Witamina ta odgrywa kluczową rolę w usuwaniu z organizmu wolnych rodników. Tym samym szczaw opóźnia proces starzenia się organizmu. Listki szczawiu dostarczają dużych ilości błonnika, dzięki czemu zapobiega on kłopotom z wypróżnianiem się.
Niskokaloryczny szczaw może być podstawą diety odchudzającej. Najzdrowsze i jednocześnie najsmaczniejsze są młode listki szczawiu.

Previous post Zielone warzywa i owoce usuwają toksyny z organizmu
Next post Jak przyspieszyć przemianę materii