Szczaw czy warto jeść ?
- 206 Views
- Redaktor ifd.pl
- 24 lutego 2019
- Informacje o treningu i zdrowiu
Dlaczego warto jeść szczaw
Wiele osób unika jedzenia szczawiu, gdyż obawia się zawartych w nim szczawianów, które utrudniają wchłanianie wapnia. Szczaw ogrodowy zawiera jednak ich niewielką ilość, a za to obfituje w wiele cennych dla zdrowia składników. Jest on przede wszystkim bardzo bogatym źródłem żelaza i podnoszącej odporność organizmu witaminy C. Dodatkowo w liściach szczawiu znajduje się beta-karoten.
Po szczaw warto sięgać także po leczeniu antybiotykami, zawiera on składniki, które pomogą odbudować zniszczoną w okresie przyjmowania antybiotyków dobrą florę bakteryjną, która znajduje się w układzie pokarmowym.
Szczaw jest bogatym źródłem witaminy E. Witamina ta odgrywa kluczową rolę w usuwaniu z organizmu wolnych rodników. Tym samym szczaw opóźnia proces starzenia się organizmu. Listki szczawiu dostarczają dużych ilości błonnika, dzięki czemu zapobiega on kłopotom z wypróżnianiem się.
Niskokaloryczny szczaw może być podstawą diety odchudzającej. Najzdrowsze i jednocześnie najsmaczniejsze są młode listki szczawiu.

- 24 lutego 2021
Co z drugim śniadaniem?
- 4 stycznia 2021
Jakie płatki na śniadanie
- 9 października 2020
Skuteczne ćwiczenia na plecy
- 7 sierpnia 2020
Co z drugim śniadaniem?
Jakie płatki na śniadanie
Skuteczne ćwiczenia na plecy
Pompki na poręczach zalety
Roślina Muria puama
Ryba w diecie dlaczego jest ważna ?
HMB co to jest ?
Dieta dla sportowców