Jak przyspieszyć przemianę materii

Tempo przemiany materii spada po ukończeniu 30. roku życia, efektem jest przybieranie na wadze. Proces przemiany materii można jednak przyspieszyć, zapobiegając pośrednio tyciu.
Na tempo przemiany materii wpływ ma głównie właściwa dieta. Nie może to być dieta pozbawiona tłuszczy, muszą to być jednak zdrowe tłuszcze pochodzące z tłustych ryb morskich (jemy je trzy razy w tygodniu), oliwy lub oleju, orzechów (kilka sztuk każdego dnia). Do spadku tempa przemiany materii przyczynia się także niedobór kluczowych pierwiastków: magnezu, chromu i cynku. Dlatego w diecie powinny znaleźć się nie tylko orzechy, ale także gorzka czekolada (maksymalnie trzy kostki dziennie), razowe pieczywo, kakao, brokuły, kasza gryczana, pomidory, nasiona roślin strączkowych, kiełki pszenicy.
Przemianę materii przyspiesza także picie świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta, dzięki niemu tłuszcz spalany jest szybciej. Można sięgnąć również po algi i komosę ryżową, czyli po quinoa. Dobrze działają także przyprawy: pieprz i chili.

Previous post Szczaw czy warto jeść ?
Next post Jaki powinien być dobry jogurt