Celiakia a alergia

Nietolerancja glutenu to coraz częściej występujący problem. Dotyka osoby w różnym wieku i zawsze nakłada konieczność stosowania diety bezglutenowej. Na jej stosowanie decyduje się spora część osób, które chcą zadbać o linię.
Celiakia
U osób, u których występuje celiakia, gluten uszkadza kosmki jelitowe. Prowadzi to do zaburzeń procesów trawiennych oraz gorszego przyswajania witamin i minerałów. W niektórych przypadkach choroba ma przez długi czas przebieg bezobjawowy. Kiedy pojawiają się objawy, najczęściej są to bóle żołądka, wzdęcia, osłabienie, anemia.
Alergia
W tym wypadku nasz układ odpornościowy zaczyna atakować gluten tak, jakby to były zarazki. W efekcie pojawia się stan zapalny. W tym wypadku objawy pojawiają się w ciągu kilkunastu minut od spożycia produktów z glutenem. Zalicza się do nich biegunkę, wymioty, duszności. Pojawić może się nawet wstrząs anafilaktyczny.
Dieta
Każda z przypadłości wymaga stosowania diety bezglutenowej. Z pożywienia należy więc wykluczyć potrawy zawierające pszenicę, żyto, jęczmień. Lepiej zrezygnować również z owsa.

Previous post O tłuszczach w diecie
Next post Nie licz na cudowne działanie tabletek