Czego nie powinno zabraknąć w diecie

Do produktów których nie powinno zabraknąć w naszych codziennych jadłospisach z pewnością należą warzywa i owoce. W okresie lata powinny to być brzoskwinie, morele, nektarynki, pomidory, marchew i dynia. W tych owocach i warzywach znajduje się duża ilość chroniącego przed promieniowaniem UV beta-karotenu.
Równie ważne są warzywa i owoce dostarczające witaminy C. Najbogatszym jej źródłem są porzeczki, papryka i zielona natka pietruszki. Organizm potrzebuje nie tylko witamin, ale także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stąd konieczność codziennego spożywania oliwy, oleju rzepakowego, ryb i orzechów.
Kolejnym składnikiem diety powinny być białka. Ich głównym źródłem jest mięso, ale także ryby, jajka i nabiał. Należy unikać w diecie ciężkostrawnych potraw, czyli potraw smażonych i tłustych oraz węglowodanów w postaci białego cukru, słodyczy, białego pieczywa. Produkty te mają znikomą wartość odżywczą. Źródłem węglowodanów powinny być kasze, pełnoziarniste produkty zbożowe i rośliny strączkowe.

Previous post Co pić w ciągu dnia?
Next post Czym są składniki mineralne