Czego potrzebują nasze stawy

Na stan naszych stawów, ale także i kości największy wpływ ma wapń i witamina D. Komponując jadłospis należy w nim uwzględniać produkty bogate w ten pierwiastek, a latem przynajmniej 10 minut dziennie spędzać na słońcu. Potrzebujemy tak krótkiego pobytu na słońcu po to, aby organizm wytworzył w skórze witaminę D.
Układając jadłospis, uwzględniamy w nim przede wszystkim morskie ryby ze szczególnym wskazaniem na makrele, łososie, śledzie oraz sardynki i szprotki w puszkach. Źródłem wapnia mogą być także zielone warzywa, a w szczególności kapusta, szpinak oraz natka i korzeń pietruszki.
Przy komponowaniu posiłków nie zapominamy o nabiale: żółtych serach, twarogach i napojach mlecznych typu kefir, jogurt, mleko. Spore ilości wapnia znajdują się także w ciecierzycy i ziarnach sezamu. Oprócz wapnia i witaminy D nasze stawy i kości potrzebują cynku i selenu. Źródłem cynku są figi, pestki dyni, mięso drobiowe. Selen zawierają produkty zbożowe, ryby, nabiał i orzechy brazylijskie. Warto je uwzględniać w codziennym jadłospisie.

Previous post Umiejętne czytanie etykiet
Next post Jak dbać o lędźwiowy odcinek kręgosłupa